BIAŁY CHŁODNIK

D71A3289

Chłodnikowego szaleństwa ciąg dalszy. Biały, zielony, czerwony, z jeżynami, brzoskwiniami, arbuzem i awokado. Do wyboru, do koloru. Przepisy na zeszłoroczne chłodnikowe wariacje znajdziecie tu. W tym roku troch bardziej klasycznie, ale nie mniej smacznie. Mam jeszcze w zanadrzu jeden genialny przepis na niespotykany chłodnik, którego pomysł na bazę skradłam pewnym fajnym chłopakom 🙂 A dzisiaj zróbcie sobie tę pyszną klasyczną wersję na jogurcie i maślance z nowalijkami. Nieziemski upał, nieziemsko pyszne jedzenie!

 SKŁADNIKI 4 PORCJE :

  • 0,5 l maślanki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 6 – 8 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • pęczek mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • poł łyżeczki zataru

Zostawiamy kilka plasterków ogórka i listków mięty do dekoracji. Pozostałe składniki blenderujemy. Doprawiamy do smaku cytryną, zatarem, pieprzem i solą. Chłodzimy min. 2 godziny. Podajemy z plasterkami ogórka, miętą, skropiony oliwą. Pycha!

D71A3297

2 komentarze

Skomentuj waniliowa chmurka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *