DOMOWE PAPPARDELLE Z PESTO Z JARMUŻU

D71A8655m

Jarmuż – król! Nie dość, że zdrowy, smaczny to jeszcze piękny. Zielony, fioletowy, bywa purpurowy, może stać w wazonie, a w razie potrzeby hyc na talerz! Ostatnio mam go całkiem spory zapas i razem z dynią jest podstawą moich codziennych sałatek. Jesienią mam ochotę na coś otulającego smakiem, coś co zrekompensuje mi ten drastyczny spadek temperatury na zewnątrz. Padło na domowy makaron – nie ma dla mnie lepszego pocieszyciela. Mogłabym jeść go tylko z oliwą i serem. Aby jednak zrównoważyć dietę zrobiłam ultra zdrowe pesto z jarmużu i spokojnie mogłam zajadać się pysznym daniem bez wyrzutów sumienia. Koniecznie spróbujcie poszaleć z jarmużowym pesto będzie również świetnym dodatkiem do kanapek i mięs 🙂 Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • bukiet jarmużu
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • sól
  • łyżka pestek słonecznika
  • garść bazylii
  • 1/3 szklanki startego pecorino

Makaron robimy z tego przepisu. Gotujemy w osolonym wrzątku al dente.

Połowę sera odstawiamy do podania. Pozostałe składniki blenderujemy.

W rondlu podgrzewamy oliwę i dodajemy pesto, podsmażamy, aż pasta zacznie pięknie, intensywnie pachnieć. Do rondla dodajemy makaron z odrobiną wody z gotowania klusek. Podgrzewamy ok.  minut, podajemy z tartym pecorino. Pycha!

Przepis powstał przy współpracy Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A8664

 

 

2 komentarze

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *