PIECZONE SZPARAGI W PARMEZANOWEJ PANIERCE

Szparagi w panko

W tym roku z tęskonty za wiosną popełniam starszliwy falstart i objadam się hiszpańskimi szparagami 🙂 W tę parszywą pogodą jakoś ratować się muszę i czuję się w zupełności usprawiedliwiona. Remont nadal w toku nie liczę już dni, tygodni, miesięcy, końca nie widzę i chyba zamieszkam bez kuchni, wtedy zrobimy cykl jak gotować w łazience 🙂 Na szczęście sezon na szparagi, nasze, krajowe nadchodzi i przejdę na dietę “raw” chrupiąc warzywka na zmianę z czekoladą, gdyż ją w każdej diecie: kuchennej czy łazienkowej u mnie na pewno znajdziecie. Wracając do szparagów, dzisiejsza odsłona w panierce jest super: pyszna i błyskawiczna, nie zapomnijcie o świeżych ziołach, w tym wypadku anyżowa bazylia daje przyjemne podbicie smaku warzyw. A Wy czym kusicie wiosnę?

PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI W PARMEZANOWEJ PANIERCE

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu
  • 2 małe jaja
  • 1 szklanka panko
  • sól
  • chilli w proszku
  • cytryna

DO PODANIA:

  • domowy majonez
  • sól matcha
  • bazylia tajska
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE :

Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy twarde końcówki. W miseczce roztrzepujemy jaja. Na talerz wysypujemy panko i starty parmezan, przyprawiamy chilli i solą. Szparagi obtaczamy w jaju, następnie w panko i powtarzamy tę czynność ponownie. Szparagi układamy na papierze do pieczenia i posypujemy dodatkową porcją parmezanu. Zapiekamy przez ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane solą matcha z domowym majonezem i świeżymi ziołami. Pycha!

 

Szparagi w panko
Szparagi w panko
Szparagi w panko
Szparagi w panko

6 komentarzy

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *