Dzisiaj zapraszam na ultra lekki i ultra pyszny przepis z Tefal Cuisine Companion. Ja znikam na weekend z Moniką Walecką w góry, zdobywać tajemną wiedzę z kiszenia. Uczyć nas będzie Sandor Katz – góru kiszenia i autor książek, więc ekscytacja ogromna 🙂 Zdrowe kultury bakterii będą przenikać nasze ciała, a Was tymczasem namawiam na młode zimniaki na parze. Po raz pierwszy przygotowałam je w ten sposób i muszę Wam powiedzieć – petarda, a że Tefal sam je wyszorował, oszczędzając moje paznokcie, dopełniło pełni szczęścia :-)!
PRZEPIS NA MŁODE PAROWANE WARZYWA
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- pęczek szparagów
- kilka młodych rzodkiewek
DO PODANIA:
- młody koperek
- młode listki buraczków
- czarnuszka
- sól wędzona
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE :
W Tefal Cuisine Companion: ziemniaki zalewamy wodą w misie urządzenia, nastawiamy program obrotów na 7 na 4 min. Umyte ziemniaki odsączamy, kroimy na ćwiartki i układamy na pierwszym poziomia garnka do parowania wraz z rzodkiewkami. Do naczynia nalewamy 0,7 l wody i ustawiamy program na Steam P1.
Odcinamy końcówki szparagów. Szparagi układamy w połowie programy na drugi poziom garnka do parowania.
Gotowe warzywa układamy na półmisku, skrapiamy oliwą, ziołami, posypujemy czarnuszką, solą wędzoną i skórką z cytryny.
Tradycyjnie: w bambusowym koszyczku do parowania układamy ziemniaki pokrojone w ćwiartki, wraz z rzodkiewkami. Koszyczek układamy na garnku wypełnionym wodą i parujemy ok. 30 min, aż ziemniaki zmiękną. W połowie parowanie układamy drugi koszyczek ze szparagami. Szparagi parujemy w zależności od grubości od 10 do 15 min.
Gotowe warzywa układamy na półmisku, skrapiamy oliwą, ziołami, posypujemy czarnuszką, solą wędzoną i skórką z cytryny.