Super prosta kombinacja najlepszych smaków lata. Długo zastanawiałam się czy umieszczać tę sałatkę na blogu, ale jest to jedna z pozycji którą latem, aż do późnej jesieni jem bardzo często w dziesiątkach wariacji. Skład podstawowy to oczywiście dojrzałe, pachnące, soczyste pomidory, dobrej jakości oliwa, bazylia i grzanki. Do dzisiejszej wersji dodałam pieczony czosnek i drobno posiekaną szalotkę. Tego typu połączenia lubią: kapary, oliwki, anchois, czerwoną cebulę, ocet winny. Pyszna przekąską, szczególnie do lektury o włoskiej kuchni:-)))
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1 duży pomidor np. gargamel
- grzanki
- 1/3 szklanki oliwy
- pieczony czosnek
- garść liści bazylii
- 1 cieniutko posiekana szalotka
Pomidora pokroić w ćwiartki i wymieszać z czosnkiem, szalotką, grzankami i bazylią. Całość polać oliwą i posolić do smaku. Pycha!