Puszysty biszkoptowy placek z owocami, idealny na letni deser. Ja użyłam malin i truskawek, ale można dodać jagody, poziomki, jeżyny, lub inne ulubione owoce. Czym bogatszy w owoce placek, tym smaczniejszy. Ciasto zawsze się udaje, nie ma obawy, że opadnie, lub wyjdzie zakalec. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada:-)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 150 ml oleju
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- maliny, truskawki, jagody, czereśnie….:))
- cukier puder do posypania ciasta
W dużej misce ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy cukier i robimy masę jak na bezę. Kiedy piana jest gęsta wciąż miksując dodajemy żółtka i olej. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy do gotowej masy i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy owoce, część możemy docisnąć ręką, aby delikatnie się zapadły. Ciasto pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, kiedy wierzch się zarumieni zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy – deser mamy gotowy. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem*.
Bardzo lubię taki placki. proste w przygotowaniu a jakie smaczne ;D
Polecam d wypróbowania, bo na prawdę robi się go błyskawicznie. W zeszłym roku cały sezon letni królował w mojej kuchni, zmieniały się tylko owoce:)))