Po raz kolejny połączenie słodkich, soczystych owoców i słonego, wytrawnego mięsa zachwyca. W zależności od dressingu możemy iść w stronę słodkich aromatów, lub pozostać przy wytrawnych smakach. Ja zdecydowanie wybieram tę drugą opcję i liście roszponki, wymieszane z ziołami skropiłam jedynie oliwą i octem balsamicznym. Idealny letni obiad.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 3 brzoskwinie
- 1/3 opakowania roszponki
- 4 plastry dojrzewającej szybki
- parmezan
- zioła: mięta, bazylia, melisa
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pocięte w ósemki brzoskwinie. Kiedy już owoce lekko zmiękną dodajemy miód i sok z cytryny i smażymy aż syrop oblepi owoce. Na suchej rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę. Roszponkę mieszamy z ziołami, oliwą i octem balsamicznym, dodajemy brzoskwinie, szynkę i tarty parmezan. Smacznego!
Lekkie, kolorowe i prawdopodobnie przepyszne. Zdecydowanie trafia w mój gust.
Bardzo się cieszę:-) Do grillowanych brzoskwiń przekonałam się dopiero w tym roku i jestem zachwycona smakiem!