Wrzesień przywitał nas chłodem i deszczem, na rozgrzewkę proponuję pyszne zapiekane z ziołami i szynką sery. Nie sposób się im oprzeć:-)
SKŁADNIKI NA 2 SYCĄCE PORCJE:
- 2 szt. sera camembert, lub brie – ja wybrałam 2 różne bardzo intensywnie zapachowe francuskie sery
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- grzanki
Łagodniejszy w zapachu ser owinęłam plastrami szynki parmeńskiej, dodałam ząbek czosnku i skropiłam oliwą.
Ser o lekko pomarańczowej skórce i bardzo intensywnym zapachu delikatnie nafaszerowałam młodym czosnkiem i rozmarynem. Całość skropiłam oliwą. Obydwa sery piekłam przez ok. 15 minut w temp. 150 stopni.
Obydwie wersje wyszły pyszne, bardzo intensywne, ale nie za ciężkie smaki. Podane z grzankami z powodzeniem zastąpią kolację.
Fantastyczna przystawka! Ale faktycznie – rozpusta:) Pozdrawiam!
Drobna rozpusta z serami raz na jakiś czas jest wskazana:-)