Nie musicie czekać na święta, żeby zrobić ten mus 😉 Ja niestety mam ogromną słabość do czekolady i deser bez niej uważam za deser stracony, dlatego ten mus to dla mnie idealne połączenie – trochę pysznych i zdorwych owoców + gorzka czekolada – nie mogło być lepiej. Czym lepszej jakości śliwki kupicie tym krócej musicie je namaczać, ja miałam bardzo wilgotne, mięsiste kalifornijskei śliwki, które już po godzinie były idealne do użycia. Jagody w syropie zrobione przez Tatę, pięknie wykończyły deser. Z tych proporcji wyszły 3 pucharki – idealna dawka na wieczór ;-))))
PRZEPIS NA MUS CZEKOLADOWY Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
- 100 g gorzkiej czekolady min 70%
- 3 jaja od wolnych kurek!
- 9 suszonych śliwek
- 3 łyżki cukru
- 30 ml whisky – opcjonalnie
- 1 pomarańcza
GANACHE:
- 30 g czekolady
- 1 łyżka jagód z sokiem
- 1 łyżka mleka
DO PODANIA:
- dodatkowa porcja jagód
- wiórki czekoladowe
- kakao
Śliwki namaczamy w whisky i soku z pomarańczy przez min. godzinę.
Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Delikatnie, partiami dodajemy białko do czekoladowej masy.
Na dnie pucharków układamy śliwki z odrobiną sosu, zalewamy musem czekoladowym i wstawiamy na godzinę do lodówki. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, mieszamy z jagodami i śmietanką, studzimy. Na schłodzony mus wykładamy ganache i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Podajemy posypany wiórkami czekoladowymi z extra porcją jagód.
Cudownie smakowity mus. Byłby ciekawą propozycją na święta :-).
Jest pyszny i połączenie śliwek, jagód …. bardzo świąteczne smaki 🙂
wygląda bosko!
Dziękuję!
ale pyszności 🙂 zjadłabym dużą porcję
Wyjątkowo ten mus jest idealny do jedzenia łyżkami!!!!
Magicznie wygląda i pewnie tak samo smakuje:-)
Marzena bardzo polceam- to super prosty i pyszny przepis. Dziś robię go dla 50ciu osób :-))