W tym roku z tęskonty za wiosną popełniam starszliwy falstart i objadam się hiszpańskimi szparagami 🙂 W tę parszywą pogodą jakoś ratować się muszę i czuję się w zupełności usprawiedliwiona. Remont nadal w toku nie liczę już dni, tygodni, miesięcy, końca nie widzę i chyba zamieszkam bez kuchni, wtedy zrobimy cykl jak gotować w łazience 🙂 Na szczęście sezon na szparagi, nasze, krajowe nadchodzi i przejdę na dietę “raw” chrupiąc warzywka na zmianę z czekoladą, gdyż ją w każdej diecie: kuchennej czy łazienkowej u mnie na pewno znajdziecie. Wracając do szparagów, dzisiejsza odsłona w panierce jest super: pyszna i błyskawiczna, nie zapomnijcie o świeżych ziołach, w tym wypadku anyżowa bazylia daje przyjemne podbicie smaku warzyw. A Wy czym kusicie wiosnę?
PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI W PARMEZANOWEJ PANIERCE
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 pęczek szparagów
- 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu
- 2 małe jaja
- 1 szklanka panko
- sól
- chilli w proszku
- cytryna
DO PODANIA:
- domowy majonez
- sól matcha
- bazylia tajska
- cytryna
PRZYGOTOWANIE :
Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy twarde końcówki. W miseczce roztrzepujemy jaja. Na talerz wysypujemy panko i starty parmezan, przyprawiamy chilli i solą. Szparagi obtaczamy w jaju, następnie w panko i powtarzamy tę czynność ponownie. Szparagi układamy na papierze do pieczenia i posypujemy dodatkową porcją parmezanu. Zapiekamy przez ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane solą matcha z domowym majonezem i świeżymi ziołami. Pycha!
Mmm, boskie!
Ja tez już jadłam szparagi, i truskawki nawet kupiłam z tęsknoty za latem i słońcem…
Taki mamy klimat :-)! jeszcze chwileczka….
Rewelacyjnie się zapowiadają 🙂
Koniecznie przetestuj, są pyszne!
Pyszności:-)
Nie do znudzenia ;-)!