WARZYWNA PYSZNA PIZZA NA NIETYPOWYM SPODZIE

D71A3187

Kalafiorowa pizza atakowała mnie ostatnio ze zdjęć na wszystkich portalach. Nie mogłam jej dłużej ignorować szczególnie, że pałam miłością do kalafiora – ogromną 🙂 Pizza jest pyszna, mocno warzywna, chrupka i delikatna. Pierwszą wersję zrobiłam z dodatkiem mięsa – plastrów wędzonej piersi kaczki, ale muszę przyznać, że warzywna opcja dużo bardziej mi smakuje.  W ramach akcji „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” szukam zdrowych alternatyw na popularne dania, kalafiorowa pizza to miłe odmiana dla klasycznej wersji i to bez grama soli :-)!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 100 g. sera cheddar
  • jajko

PRZYBRANIE:

  • marynowane karczochy
  • szparagi
  • cebula czerwona
  • feta
  • czarny czosnek – opcjonalnie
  • inne ulubione dodatki

Kalafiora kroimy w plastry, mielimy w blenderze i odsączamy na gazie ok. 30 min. Starty cheddar mieszamy z kalafiorem i jajkiem. Rozkładamy równą warstwę na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Na podpieczony spód wykładamy dodatki i ponownie zapiekamy aż ser się roztopi.

D71A3178

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *