Kiedy zrobimy domową pastę taką jak tu, nie potrzebujemy skomplikowanych czy ciężkich sosów, stawiamy na prostotę, aby smakować świeżo przygotowany makaron. Uwierzcie warto!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 gniazdka domowego makaronu, lub naszego ulubionego suszonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 suszone peperoncini, lub 1 świeża
- oliwa z oliwek
- parmezan
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odlej 1 łyżkę wody i odcedź kluski. Na rozgrzaną patelnię wlej ok. 5 łyżek oliwy, dodaj pokrojony w plastry czosnek i skruszoną papryczkę peperoncino, smaż ok. minuty. Dodaj makaron i łyżkę wody spod gotowania. Podawaj gorące posypane szczodrze parmezanem i przybrane pietruszką.
Dlaczego jeszcze tego nie próbowałem?