STEK JAGNIĘCY Z MASŁEM ZIOŁOWO – CYTRYNOWYM

jagnięcinaPyszny jagnięcy stek z dodatkiem masła ziołowego i domowymi frytkami ukoił skołatane powrotem zimy serce. Minusowe temperatury nakazują na przyjęcie kilku dodatkowych kalorii o maślanym smaku.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 steki jagnięce o wadze ok 250 gram
  • 1/4 kostki masła
  • pęczek pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka listków mięty
  • 3 duże ziemniaki
  • masło klarowane
  • sól

Połączone z  posiekaną drobno pietruszką, miętą, sokiem i otartą skórką z cytryny masło zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube słupki. W naczyniu z szerokim dnem podgrzewamy klarowane masło. Do gorącego masła wkładamy ziemniaki i prażymy je na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas obracając, aby frytki równo się zarumieniły.

Patelnię grillową lekko posmarowaną klarowanym masłem rozgrzewamy, tak aby się dymiła i układamy na niej steki. Wysmażenie steków uzależnione jest od naszych osobistych preferencji. Ja smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony – steki były średnio wysmażone. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aby odpoczęło.

Steki podajemy z masłem ziołowym, lub solą borowikową z tego przepisu, frytkami i sałatką z rukoli.

3

jagnięcina grillowana

4 komentarze

Skomentuj Praliné Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *