PYSZNA SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z MŁODYMI WARZYWAMI I AWOKADO

D71A6555

D71A6529Kasza jaglana to ostatnio przebój mojej kuchni, dodaje ją do sałatek, robię szybkie dania typu sir-fry, lub jadam ją na słodko z owocami. Jej właściwości pro zdrowotne z dodatkiem pysznych młodych warzyw są nie do przecenienia. Poniższy przepis to miska pełna zdrowia- jaglanka doprawiona świeżymi ziołami, sokiem z cytryny, olejem rydzowym z dodatkiem surowych nowalijek, taki lunch mogłabym jeść codziennie!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 3 liście młodego jarmużu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 zielonego kalafiora
  • 4 liście mangolda
  • garść groszku cukrowego
  • pistacje
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej rydzowy

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Studzimy i mieszamy z drobno pociętą pietruszką, miętą, sokiem z cytryny i olejem rydzowym. Liści jarmużu oddzielamy od twardej łodygi i drobno tniemy, łodygi mangolda także drobno tniemy, kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach, a awokado kroimy w plastry. Kaszę podajemy z surowymi warzywami, orzechami i doprawiamy solą, pieprzem i olejem. Pycha!

Untitled-1

D71A6541

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *