Lato powoli zamienia się w jesień, a to oznacza sezon na pomidory. Foccacia to zawsze dobry pomysł, a z pachnącymi pomidorkami jest świetnym dodatkiem do past np. takich jak tu, lub podana z oliwą i solą. Pomidorowe szaleństwo czas zacząć 🙂
SKŁADNIKI:
- 40 g. świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
- bazylia
- sól morska
W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy dodać zaczyn i wyrabiać powoli dodając oliwę. Wrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, blachę piekarnika smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Rozciągamy ciasto delikatnie tak, aby wypełniło całą blachę. Przecięte na pół pomidorki i listki bazylii układamy na cieście, posypujemy solą morską i odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy focaccie ok. 30 minut. Podajemy z oliwą i solą morską.
Ten post dostępny jest także w języku: angielski
Uwielbiam focaccie, szczególnie w takim pomidorowym wydaniu. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂
Przepis dodany 🙂
Na szczęście pomidory można kupować przez cały rok.