PYSZNA ZUPA Z KUKURYDZY I POMIDORÓW

D71A0732Zupy na bazie kukurydzy robię ostatnio bardzo często. Kremowa konsystencja, słodki smak i piękne kolory to walory, którym nie sposób się oprzeć 🙂 Zimą praktycznie nie korzystam z puszkowanej kukurydzy, nie mogę się do niej przekonać, jednak świeże kolby to co innego. Wszystko w nich wydaje mi się fajne. Obieranie z płaszczyka liści i złotych włosów, obgryzanie kolby, sok płynący po brodzie…:-) Kukurydza jak dynia przyjmie każdą nadaną jej nutę, dlatego pomimo częstego wykorzystania jej tej jesieni w kuchni za każdym razem jest inna, zaskakująca i pyszna 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szt. kukurydzy
  • 1 kg pomidorów żółtych
  • serek topiony 200 g
  • 1 l. wywaru warzywnego
  • cytryna
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Ziarna kukurydzy ścinamy z kolb ostrym nożem. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kolby i ziarna kukurydzy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnuszku podgrzewamy masło i dodajemy pocięte na ćwiartki pomidory. Pomidory próżymy aż zaczną się rozpadać. Do wywaru przecieramy przez sitko pomidory, dodajemy serek topiony i doprawiamy solą i pieprzem. z zupy wyławiamy kolby kukurydzy i blendujemy. Zupę przecieramy przez sito, aby uzyskać idealnie kremową konsystencję, lecz możemy ten etap ominąć 🙂 Podajmy z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Pycha!!!!

D71A0717

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

6 komentarzy

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *