PIEROŻKI Z TWAROGIEM I MŁODYM BOBEM

dyptyk

Mam na imię Magda i jestem boboholiczką…. to zresztą mało powiedziane. Teraz w sezonie mogłabym od rana do wieczora skubać strączki 🙂 Jednak wrodzona chęć do kombinowania sprawia, że kolejny rok bób w sezonie świetnie zastępuje u mnie pasty do chleba, dodatki do mięs, dipy, czy nawet farsz do pierożków. Poniższa wersja jest bardzo prosta i bardzo pyszna. Takie comfort food na to kapryśne lato… ile można czekać na słońce?

SKŁADNIKI:

  • szklanka młodego ugotowanego bobu
  • 3/4 szklanki tłustego twarogu
  • garść mięty
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki startego parmezanu

DO PODANIE:

  • obrany bób
  • parmezan
  • łyżka masła
  • szałwia

Ciasto z tego przepisu.

Składniki farszu blendujmy na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanka kółka. Nakładamy łyżeczkę farszu na środek i dokładnie sklejamy wypychając całe powietrze. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min.

Na maśle podsmażamy szałwię.

Podajemy polane gorącym masłem z szałwią, parmezanem i bobem. Cudo!

D71A0068

4 komentarze

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *