HUMMUS Z BOBU Z KURKAMI

D71A7711Połączenie sezamowej pasty tahini z bobem bardzo mi odpowiadało w ostatniej sałatce, powtórzyłam tę harmonie smaków w trochę innym wydaniu z pysznymi smażonymi kurkami. Poniższe proporcje to minimum 3 porcje, w zależności czy hummus potraktujemy jako samodzielne danie, czy dodatek do mięsiwa.  Mnie do tego dania nic oprócz szklanki domowej lemoniady do schłodzenia nie potrzeba! Smacznego!

HUMMUS:

  • 1/2 kg bobu
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 50 ml lodowatej wody
  • olej rydzowy

KURKI:

  • 100 g kurek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Ugotowany do miękkości bób w osolonej wodzie obieramy, odkładamy kilka ziaren do dekoracji pozostałe blendujemy z innymi składnikami hummusu, jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy lodowatą wodą.

Kurki z czosnkiem podsmażamy na maśle i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Hummus podajemy skropiony olejem rydzowym z obranym bobem i podsmażonymi kurkami. Smacznego!

fava-bean-hummus

 

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *